ÇEVRE HIZMETLERI

Ambalaj Atıkları Toplama

Dünya kaynakların verimli kullanımı için kağıt, karton, metal plastik ve cam malzemeler kullanıldıktan sonra ayrı toplanarak tekrar değerlendirilmesi son derece önemli. Komşularımız kağıt, karton, metal ve plastik atıklarını mahallelere konulan mobil atık getirme merkezlerine bırakabiliyorlar.

Bitkisel Atık Yağ Toplama

Gıda hazırlamada kullanılan her tür yağ kullanım ömrü dolduktan sonra atık yağ olarak adlandırılır. Komşularımız bitkisel atık yağlarını sızdırmaz plastik kap veya şişelerle mobil atık getirme merkezlerinde ve muhtarlıklarda bulunan atık yağ bidonlarına bırakabiliyor

Elektrikli ve Elektronik Atıkları (e-atıklar) Toplama

E-atıklar içerdikleri nadir toprak elementleri ve diğer cevherler sebebiyle ekonomik değerleri oldukça yüksektir. Ancak tehlikeli-toksik maddeler içermeleri sebebiyle de ayrı toplanması gereken atıklardır.

E-Atıklar Nelerdir?

Küçük ev aletleri
Büyük beyaz eşyalar
Tüketici aletleri
Televizyon ve monitörler
Bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon cihazları
Elektrikle çalışan oyuncaklar
Aydınlatma ekipmanları
Komşularımız mobil atık getirme merkezine sığabilecek atıkları mahallelerinde bulunan Mobil atık getirme merkezlerine, taşınabilecek büyük boyuttaki e-atıklarını Palandöken Belediyesi Atık Getirme Merkezine bırakabiliyor. Taşınamayacak büyüklükteki e-atıkları için iletişim merkezimizi arayarak evinden alınmasını talep edebiliyor.

Atık Pil Toplama

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereği, atık pillerin toplanması çalışmaları 2005 yılından beri TAP işbirliğinde sürdürmekteyiz. Komşularımız atık pillerini ilçemizdeki Mobil atık getirme merkezlerinde, okullarda, süpermarketlerde, muhtarlıklarda ve belediye binalarımızda bulunan atık pil kutularına bırakabiliyor.

Atık Giysi, Ayakkabı, Tekstil Toplama

Palandöken Belediyesi olarak 2015 yılından bu yana kullanıcısı tarafından ömrü dolduğu düşünülen tekstilleri, geri kazanımla değerlendirilmek üzere topluyoruz. Türkiye’de atık tekstil toplama uygulamasını başlatan ilk belediyeyiz. Komşularımız tekstil atıklarını ilçemizde 122 noktaya yerleştirdiğimiz atık tekstil kumbaralarına bırakarak geri kazanıma katkıda bulanabiliyor.

Atık Lastik Toplama

Ömrünü tamamlamış lastikler geri kazanılabilir ürünler olup, doğaya bırakılması ciddi çevre ve sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ilçemizden çıkan atık lastikleri LAS-DER (Lastik Sanayicileri Derneği) aracılığıyla topluyoruz.

Atık Motor Yağları Toplanması

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, oto sanayi ve benzeri yerlerden kaynaklanan çevre ve insan sağlığı için tehlike oluşturan atık motor yağlarının PET-DER (Petrol Sanayicileri Derneği) aracılığıyla zarar vermeden depolanmasını, taşınmasını ve bertaraf edilmesini sağlıyoruz.

Tehlikeli Atıkların Evlerden Toplanması

Sağlık risklerini ve çevre riskleri engellemek veya minimum tutabilmek için; ilçemizde evlerimizden çıkan tehlikeli atıklarımızı topluyoruz. Komşularımız evlerinde kalan kullanmadığı tehlikeli atıklarınız için iletişim merkezimizi arayarak bilgi alabiliyor ve atık toplama noktalarımızı öğrenebiliyor.

Evsel Kimyasal Atıklar Nelerdir?

Ahşap mobilya/döşeme cilaları
Araç camı temizleme sıvıları
Ayakkabı boyaları
Boya/ vernik sökücüleri – tiner
Çeşitli temizlik malzemeleri
Deodorantlar
Evsel tıbbi atıklar
Floresan enerji tasarruflu ampuller
Böcek öldürücüler
Oda spreyleri
Oje ve oje çıkarıcıları
Saç boyaları
Traş köpükleri

ÇEVRE HIZMETLERI Hizmet Standartları Tablosunu görüntülemek için tıklayın
,

Palandöken Her Yerde

İlçemizdeki etkinlik ve haberlerden öncelikli haberdar olmak için kaydolabilirsiniz.

PALANDÖKEN BELEDİYESİ

Adnan Menderes Mh. Yavuz Sultan Selim Blv.
No:4 25070 Palandöken / ERZURUM

(0442) 317 05 94

palandoken@palandoken.bel.tr